Pilotprojektpulje for seniorordninger
Læs mere om procedure og kriterier for ansøgning til pilotprojektpuljen for seniorordninger.
Procedure og kriterier for ansøgning til pilotprojektpuljen for seniorordninger.
I forbindelse med budgetaftalen for 2024 har Kommunalbestyrelsen afsat 3,25 mio. kr. årligt til rekruttering og fastholdelse samt seniorordninger. Midlerne er ligeledes afsat for 2025.
Direktionen har besluttet, at midlerne i 2025 fordeles med 2 mio. kr. til en pilotprojektpulje for seniorordninger og 1,25 mio. kr. til projekter til udmøntning af indsatser under Strategi for det gode arbejdsliv.
Formålet med puljen er at øge arbejdsudbuddet ved at motivere flere seniorer til at blive længere på arbejdspladsen og at tiltrække nye seniorer til arbejdspladsen.
Puljen ses i forlængelse af KL’s Seniorpartnerskab, som Tønder Kommune har deltaget i.
Der kan søges midler til aftaler og indsatser, som har til formål at motivere seniorer til at blive på arbejdspladsen i længere tid, eller at rekruttere seniorer til arbejdspladsen.
En medarbejder defineres som senior som udgangspunkt i det år medarbejderen fylder 60 år.
I pilotperioden kan der søges om op til 100 % finansiering af en indsats eller tilskud til indgåelse af senioraftaler udenfor egen budgetramme. Hvis en indsats medfører udgifter i efterfølgende år, skal dette beskrives tydeligt i ansøgningen.
Der gælder følgende overordnede principper for puljen
- Der skal foreligge en konkret ledelsesmæssig vurdering på individuelle medarbejdere. Ingen kollektive senioraftaler for grupper af medarbejdere.
- Den ledelsesmæssige vurdering skal tage afsæt i det konkrete behov for at fastholde kompetencen/viden og arbejdskraften hos medarbejderen.
- Formålet med senioraftalen skal være, at medarbejderen bliver længere på og bidrager til arbejdspladsen.
- Støtte til senioraftaler kan gives op til en 80-80-100 model. Det vil sige arbejde på ned til 80 % tid mod at modtage 80 % løn og 100 % pensionsbidrag. Støtten svarer til den forholdsmæssige andel af pensionsbidraget.
- Den nedre grænse for senioraftaler med støtte er en 60-60-100 model. Støtten svarer til den forholdsmæssige andel af pensionsbidraget.
I udvælgelse af ansøgningerne lægges der vægt på et eller flere af følgende kriterier
- Løsninger der vurderes at øge motivationen for at blive længere på arbejdspladsen og derigennem øge arbejdsudbuddet.
- Sammenhæng til et eller flere af temaerne i Strategi for det gode arbejdsliv.
- Løsninger der har en tæt strategisk sammenhæng med rekrutteringsindsatser og øvrige personalemæssige indsatser såsom uddannelsesstillinger og lederudviklingsprogrammet.
- Nytænkende og kreative løsninger, der har blik for at maksimere udbyttet af de investerede puljemidler.
- Funktioner som er kendetegnet ved et højt arbejdspres samt risiko for fysisk og/eller mental nedslidning.
- Afdelinger/institutioner hvor de mere klassiske løsninger for at skabe for eksempel fleksibilitet er udfordret, eller om har svært ved selv at løfte udgifterne til nye individuelle løsninger.
Der kan ikke søges om midler til at dække udgifter i forbindelse med aftaler, der er indgået før pilotprojektpuljen blev afsat fra 2024.
Ansøgninger til finansiering af indsatser fra puljen sendes af den lokale leder til HR og Jura via ansøgningsformularen. Ansøgninger skal indeholde en nærmere redegørelse for formål og effekt i overensstemmelse med ovenstående med udgangspunkt i en tydelig ledelsesmæssig vurdering.
HR og Jura kvalificerer i relevant omfang ansøgningen i dialog med ansøgeren og sørger for, at samle ansøgningerne til fælles direktionsbehandling jf. nedenstående beskrevne ansøgningsrunder.
Udgangspunktet for seniorordninger er efter en 80-80-100 model, hvor medarbejderen går ned på 80 % arbejdstid og løn, men fastholder det oprindelige pensionsbidrag. Som nedre grænse kan søges om en 60-60-100 ordning, hvor medarbejderen går ned på 60 % arbejdstid og løn, men fastholder det oprindelige pensionsbidrag.
Ansøgninger om seniorordninger efter ovenstående modeller behandles af HR og Jura. Her kan søges for op til 3 år, dog højst indtil medarbejderen fratræder. Hvis medarbejderen fortsætter på arbejdspladsen efter 3 år, afholdes udgiften af institutionens/afdelingens budget.
Alle øvrige ansøgninger behandles af Direktionen, som træffer endelig beslutning om hvilke indsatser, der skal støttes. Her kan søges for op til 2 år, hvorefter en eventuel fortsættelse af indsatsen finansieres af institutionens/afdelingens budget. Prioritering af indsatser sker efter de nævnte kriterier.
Til de tiltag, der bliver bevilget, sørger HR og Jura for overførsel fra puljen til institutionens/afdelingens budget. Den lokale leder er ansvarlig for, at de konkrete senioraftaler indgås og ved personlige ændringer af tid og tillæg gives personalekonsulenterne i HR besked.
For puljen i 2025 fastsættes 4 ansøgningsrunder med følgende ansøgningsfrister
1. december 2024
1. marts 2025
1. juni 2025
1. september 2025
Ansøgninger fra 2024, som ønskes at fortsætte i 2025, kan genfremsendes.
Efter de første to ansøgningsrunder gives en status på puljen til Direktionen. Efter den fjerde ansøgningsrunde evalueres, og Direktionen udmelder retningslinjer for eventuel pulje i 2026.
Alle institutioner og afdelinger under Tønder Kommune kan søge om økonomisk støtte fra pilotprojektpuljen.